joi, 31 ianuarie 2013

Curiosul caz al unei echipe româneşti care e la un pas de a evolua în Cupa Angliei

articol preluat de pe www.gsp.ro
  sursa 
Curiosul caz al unei echipe româneşti care e la un pas de a evolua în Cupa Angliei
de Bogdan Fechită • 

Ca orice fotbalişti, jucătorii de la FC România se bucură alături de suporterii lor după un meci cîştigat // Foto: Inno Brezeanu / Facebook Undeva în umbra stadionului White Hart Lane, al celebrei echipe Tottenham, în nordul Londrei, pe o arenă mult mai modestă, cu doar 3.000 de locuri, evoluează de cîţiva ani o echipă decupată din alt peisaj: FC România. Numele nu este doar sugestiv ci descrie întregul spirit al echipei: jucători, antrenori şi conducere, toate din România. Chiar şi echipamentul este în culorile tricolorului. FC România a fost fondată în urmă cu şase ani şi jumătate. S-a născut din pasiunea pentru fotbal a cîtorva muncitori români plecaţi în Anglia. 
“Scopul nostru era de a face mişcare la fiecare sfîrşit de săptămînă. Ne întîlneam în parcuri, ne antrenam şi jucam acolo. Am început din liga a 17-a şi am promovat în fiecare an” îşi începe povestea Ionuţ Vintilă, actualul manager al grupării. După şase ani, FC România bate la porţile fotbalului de performanţă. Mai are nevoie de o singură promovare pentru a face pasul spre eventualele dueluri cu adversari ca United, Chelsea sau Manchester City în Cupa Angliei. 
 Vintilă: “Vrem să reprezentăm cît mai bine comunitatea românească din Anglia” Ionuţ Vintilă este unul dintre fondatorii clubului. Originar din Dîmboviţa şi crescut la juniorii Chindiei, a ales să emigreze în urmă cu aproape şapte ani. A plecat pentru a-şi face un trai mai bun din munca în construcţii, însă nu şi-a uitat pasiunea pentru fotbal. În prezent, Vintilă este managerul echipei şi cursant al şcolii de antrenori din Anglia. Din liga 17, la un pas de Cupa Angliei - Cum a apărut ideea fondării unei echipe ca FC România? - Ideea a fost a unor cunoştiinte care se oferise să ne ajute financiar. Au abandonat proiectul înainte ca echipa să participe în vreo competiţie. Cei rămaşi am strîns suma de bani necesară pentru achiziţionarea echipamentului şi am înscris clubul în campionat, în liga a 17-a. Anii au trecut, echipa a crescut valoric, am promovat an de an şi am ajuns să sperăm că în sezonul următor vom fi prima echipă cu origini europene, din afara graniţelor Marii Britanii, care va participa în Cupa Angliei, cea mai veche competiţie de fotbal din lume. British Airways şi o Academie, marile rivale 
 - În ce ligă evoluaţi în acest moment? 
- Evoluăm în “Step 7” în sistemul piramidal al fotbalului englez. Sperăm să terminăm în primele două locuri şi să promovăm anul acesta din nou.
 - Cu ce echipe luptaţi pentru promovare?
 - Ne batem la promovare cu echipa sponsorizată de compania de avioane British Airways şi cu Academia de Fotbal Interwood. Aceasta din urmă are grupe de fotbal începînd de la Under 9 pînă la seniori. Echipe bune sînt şi pe locurile 4, 5 şi 6. Campionatul e la jumătatea lui şi pot apărea modificări în clasament
. - Cam care e nivelul fotbalului în “Step 7”? 
- Valoric, din acestă serie unde evoluăm, primele 6-7 echipe pot face faţă cu succes în liga a treia din România. Celelalte echipe sînt de nivelul ligii a patra! Sponsor şi clubhouse pentru suporteri
 - Care sînt principalele probleme cu care v-aţi confruntat? 
- Ca multe echipe, banii au fost problema cea mai mare. În anii precedenţi ne autofinanţam, dar, de doi ani, compania de costrucţii CONARG este alături de noi. Ne oferă toate condiţiile pentru a participa în campionat cu brio, iar prin intermediul vostru dorim să le mulţumim.
 - Care sînt costurile la acest nivel? 
- Ne finanţăm numai datorită sponsorului nostru principal. Costurile la acest nivel sînt ridicate, trebuie să plătim chiria stadionului, plata către arbitri, transportul pentru deplasări, echipament, asigurarea obligatorie după fiecare meci a unei mese pentru oaspeţi şi arbitrii.
 - Cum se prezintă infrastructura? 
- Eu zic că avem condiţii şi stadion de liga a doua din România. Are 3.000 de locuri capacitate, cu nocturnă, teren de antrenament dotat, la fel, cu noctună, clubhouse pentru suporteri, vestiare moderne, iar intrarea pe stadion se face pe la turnicheţi. “Unitatea defineşte FC România” 
 - Ce beneficii au jucărorii echipei? 
- Jucătorii nu sînt plătiţi. Nu au niciun beneficiu, joacă cu sufletul, pentru obiectivele propuse la startul sezonului.
 - Care sînt cei mai importanţi jucători ai echipei?
 - Avem jucători care au jucat în primele trei ligi din România. Însă, cel mai important este grupul. Unitatea defineşte echipa FC România.
 - Cum e privită FC România în Anglia? 
- La nivelul Non League, cred că deja s-a auzit de acesta echipă. Anul acesta am debutat în The FA Vase, competiţie pentru echipele care fac parte din Step 5, 6 şi 7. Din păcate, am ieşit din turul II
. - Cîţi suporteri vin la meciurile de acasă? 
- Depinde de importanţa meciurilor, am avut şi 400-500 suporteri la unele meciuri . Obiectiv: încă o promovare 
 - Care sînt cele mai importante meciuri pe care le-aţi disputat? - Pentru noi toate meciurile au fost importante, dar parcă anul acesta sunt cele mai importante, mai ales că sîntem aproape să jucăm în Cupa Angliei. Dosarul de promovare a fost acceptat, nu ramîne decît să terminăm în primele două echipe . - Dar cea mai frumoasă performanţă? 
- Cîştigarea Cupei pe concomitetul Middlesex şi accederea în turul II în The FA Vase
. - Pînă unde speraţi să urcaţi cu această echipă? - Eu mi-aş dori să ajungem cît mai sus, să reprezentăm România şi comunitatea românesca din UK cît mai bine în fotbalul englezesc! - Credeţi că în România aţi fi avut succes cu un astfel de proiect?
 - Mi-e greu să răspund, pentru că depinzi de mai mulţi factori .Sînt mîndru că acestă echipă există în Anglia şi că încercă să o facă cît mai bine! Sergiu Pitaru: “Visul meu? Să facem o figură frumoasă în Cupa Angliei” Dintre jucătorii care evoluează la FC România se remarcă, în special, Sergiu Pitaru. Evoluează ca atacant şi e golgeterul seriei cu 19 goluri reuşite în 16 meciuri. La fel ca managerul grupării, Pitaru a ales să plece în Anglia în căutarea unui viitor mai bun. Nu a putut sta departe de fotbal, aşa că a început să joace pentru FC România. 
 - Cum ai ajuns la FC România?
 - Am venit la un trial acum doi ani, cei din conducere au fost mulţumiţi de mine şi am rămas la echipă.
 - Ai fost fotbalist şi în România? 
 - Da, am jucat la FCM Bacău. Am început de la juniori şi am urcat pînă la seniori. 
 - De ce ai ales să pleci în Anglia? - Aşa am crezut că e mai bine pentru mine, să vin să muncesc în Anglia. - Ai 19 goluri în actualul campionat. E o performanţă?
 - Deja am 24 în toate competiţiile. Cred că e o performanţă, avînd în vedere că mai sînt 14 etape şi mai sîntem angrenaţi într-o cupă. Sper să reuşesc să ajung la 35 de goluri. Dacă nu, nu e nicio problemă. Important e ca echipa să-şi atingă obiectivele.
 - Ce obiective ţi-ai propus să atingi cu FC România? - Să avem rezultate cît mai bune, să promovăm şi anul acesta, iar sezonul următor să facem o figură cît mai frumoasă în Cupa Angliei!

 Au transferat de la Chiajna Cel mai recent transfer al FC România este Mihai Luncan, jucător care a evoluat pînă de curînd la Concordia Chiajna. Pe lîngă fostul fotbalist din Liga 1, din lotul echipei române mai fac parte: Budean (fost U Cluj), G. Marin (Oţelul Galaţi), Ursachi şi Vetrea (FCM Bacău), şi Pelecaci (Bistriţa). Probabil cel mai important jucător care a trecut prin lotul echipei rămîne Adrian Pătulea, în prezent la CSMS Iaşi. Ce e Step 7 FC România evoluează în “Middlesex County Football League - Premier Division”. Această serie face parte din National League Sistem, prima ligă de amatori. Ca eşalon în sistemul piramidal, acesta este cel de-al 11-lea din Marea Britanie. În Cupa Angliei sînt acceptate doar echipele din primele zece eşaloane (fotbal profesionist şi semiprofesionist). FC România se va putea înscrie în Cupa Angliei din această toamnă, în eventualitatea unei promovări. Step 7 este denumirea pentru primul eşalon format din echipele de amatori. Cum e structurat fotbalul în Anglia Level 1 – primele cinci ligi, toate profesioniste. Level 5 (sau Step 1) – Level 10 (sau Step 6) – ligi semiprofesioniste Level 11 (step 7) - prima ligă de amatori, din care face parte şi FC România Level 12- 24 (step 8, 9 etc) - ligii de amatori cu ecchipe ce au drept de promovare, dar nu pot participa în cupele organizate de FA.